keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Muinainen Egypti ja pukeutuminen



     MUINAINEN EGYPTI

PUKEUTUMINEN 

Muinaisessa Egyptissä pukeuduttiin viileään pellavaan, josta kudottiin ohuita kankaita niin miesten kuin naisten vaatetarpeisiin. Villavaatteita ei käytetty, sillä lammasta pidettiin epäpuhtaana eläimenä. Papisto pukeutui seremonioihin leopardintaljaan. Koska pellavan värjääminen kasvivärein oli hankalaa, vaatteet olivat usein puhtaan valkoisia. Puhtaanvalkoisuutta arvostettiin Egyptissä, ja vaatteet pestiinkin usein ja kuivattettiin auringossa. Värejä egyptiläisten vaatteisiin pyrittiin tuomaan koruin, koristein ja kirjontamenetelmin. Egyptiläiset osasivat jo reikäommelkoristelun sekä olivat erinomaisia koruseppiä. Vielä nykyäänkin egyptiläisten korusepäntyötä voisi pitää korkealuokkaisena.

Kuva: Pinterest
Sekä naiset että miehet pukeutuivat yleisimmin aasialaiseen mekkopukuun, kalasirikseen, joka oli saanut vaikutteita syyrialaisilta. Kankaita ei juuri leikattu, ja asu osoittaakin, että egyptiläiset olivat taidokkaita pliseerauksessa ja laskostelussa. Vartalonmuotoja korostettiin rintojen kohdalle tehdyllä ns. aurinkopliseerauksella, jossa kankaan laskostus levisi edestä säteinä.

Miehet pukeutuivat useimmiten pelkkään lannevaatteeseen, jota myös koristettiin koruilla.

Alastomuutta ei pidetty mitenkään epämukavana tai häpeiltävänä. Lapset kulkivat alasti yhteiskuntaluokasta riippumatta. Ylhäiset naiset elivät kuitenkin hyvin suljettua elämää palvelijoiden keskellä, joten he eivät olleet tavallisen kansan katseiden alla. Tästäkin huolimatta juuri ylhäiset naiset koristautuivat ja pukeutuivat muuta kansaa enemmän ja hienommin.

Egyptiläiseen muotiin kuului olennaisesti pään koristaminen. Oli tavallista, että egyptiläinen ajoi päänsä kaljuksi ja suojasi päänsä polttavalta auringolta peruukilla. Lisäksi faaraoilla oli tunnusomaisesti päässää sulka-, silmälasikäärme-, korppikotka- ja aurinkoaiheinen pääkoriste.



Kuva: http://www.villagehatshop.com/content/50/history-of-hats.html



Kuva: http://en.paperblog.com/ancient-egyptian-sandals-599969/
Egyptiläiset arvostivat suuria, luonnollisia jalkateriä, siksi kulkivatkin useimmiten paljainjaloin. Ylhäisö laittoi kengät jalkaan vain välttämättömiin tilanteisiin ja silloinkin he lainasivat orjiensa sandaaleja. Faaraoille valmistettiin kultaisia sandaaleja, mutta ne eivät olleet käytössä. Sandaalit valmistettiin papyruksesta tai palmusta, rikkaille tehtiin sandaaleita myös nahkasta. Materiaalista huolimatta sandaaleilla oli kivuliasta kävellä.


SYMBOLIT


Egyptiläisten elämä oli täynnä symboliikkaa. Väreillä oli suuri symbolinen arvo.
Musta: Sakaalipäisen kuolemanjumala Anubiksen väri. Anubis vartioi kuoleman valtakuntaan johtavaa tietä, ja siksi mustaa pidettiin "kuolleiden maailman" värinä ja se symboloi kuolemaa ja yötä.

Valkoinen: Muinaisegyptiläisten mahtavimpana pitämän jumalan, Osiriksen, vaatteet ja tiara olivat valkoisia. Valkoinen symboloi puhtautta, kaikkivoipaisuutta ja pyhiä asioita. Nykypäivän Egyptissä valkoinen liitetään iloon.


Sininen: Taivaanjumalan Amûnin väri. Hänet kuvattiin usein sinikasvoisena, joka symboloi maailman luomista. Sininen oli jumalallinen väri, joka merkitsi maailmankaikkeutta ja elämää. Papit pukeutuivat siniseen suojautuakseen paholaisilta. Sininen viittaa myös Niiliin, joka kuvastaa elämää ja hedelmällisyyttä, elinvoimaa ja uudelleensyntymistä. Laivaston sininen oli kuitenkin suruväri.

Vihreä: Pyhä väri, joka symboloi kevättä, ja sen tuomaa toivoa ja iloa. Se on myös hedelmällisyyden väri. Vihreä symboloi myös nuoruutta ja elämää.
 


Silmukkaristi eli Niilinavain (Ankh)
Keltainen: Auringon jumala Ra:n väri. Aurinko ja kulta liitettiin keltaiseen väriin ja se symboloi ikuisuutta ja suuruutta. Keltaista pidettiin myös jumalten lihan värinä.
  Punainen: Punainen väri liitettiin riidan ja pahan jumala Sethiin. Punaista väriä inhottiin. Punainen väri edusti vihaa, ja se oli epäilyttävä ja vahingoittava väkivallan ja turmeluksen väri.

Ruskea:
Ruskealla viestittiin surua ja vaaraa.

  Purppura: Vaikka Egyptin kuningatar Kleopatra rakastikin purppuraa, se yleisesti symboloi surua.

Faaraoiden arvon merkkeinä pidettiin ruoskaa tai sirpin muotoista sauvaa. Niilinavain kuvasi elämää ja jumalten valtikkaa.



HIUKSET JA EHOSTUS


Muinaisegyptissä hiukset ajeltiin usein pois ja pää peitettiin peruukilla. Papistolla oli tarkkaa, heidän tuli poistaa kaikki ihokarvat kahden päivän välein. Karvoja ja hiuksia pidettiin epäpuhtauden merkkinä. Ihokarvat poistettiin hohkakivellä. 

Päähän asettiin usein salvakakku, joka oli yrteistä ja rasvasta tehty. Kuumassa ilmassa rasva alkoi sulaa ja antoi yrttien tuoksua ja sai vaatteen liimautumaan kiinni vartalonmyötäisesti.


Kuva: http://www.womenintheancientworld.com/women's%20clothing.htm
Egyptiläiset oli tarkkoja puhtaudesta. Pesuveteen lisättiin natronlipeää, ja hajusteita ja deodoranttia käyttivät kaikki yhteiskuntaluokat. Niin miehet, naiset kuin lapsetkin ehostivat itseään. Silmät rajattiin lyijystä valmistetulla "kohlilla". Luomiväri oli vihreää. Kulmakarvat nypittiin pois ja niiden tilalle piirrettiin soikeat, mustat kaaret. Hennalla korostettiin kämmeniä, kynsiä, huulia ja poskipäitä. Vahvat silmänrajaukset korostivat egyptiläisten arvostamia silmia, mutta samalla vahva rajaus toimi aurinkolasien lailla suojaten silmiä lentohiekalta, silmäsairauksilta ja tulehduksilta. 

-Eevi




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.